Thursday, March 22, 2007

"Ia-te in piept cu Luciu" va lua vietzi

Un tabloid pe nume Libertatea. Ce convenabil! Libertatea de a spune de toate, si totusi, nimic. Libertatea de a vorbi despre orice, oricine, oricand si oricum. De atatea ori, nu doar o data. Ce vreau sa spun? Ultimul exemplu, dintr-o groaza: ultima pagina a numarului de azi, 21.03.2007, in care sunt puse unul langa altul doua articole, unul despre un fost militar american ramas fara fatza dupa ce a participat la razboiul din Irak (povestea vietzii lui, imagini etc - vezi link) www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=175339
urmata de o patanie a lui Brytney Spears, cum si-o mai trage ea prin tufisuri. www.libertatea.ro/index.php?section=articole&screen=stire&sid=175340
Concluziile le trageti, ma scuzati pentru exprimare, singuri.

Ceea ce mi-a atras insa, atentia este noul concurs initiat de Liberatatea de ceva timp incoace, "Ia-te in piept cu Nicoleta Luciu". Multi vor spune ca este prostitutie, ca o fac numai pentru a vinde ziarul - dar, ce s-o mai dam la-ntors, nu toata lumea vrea sa vanda? - dar nu asta e punctul slab al concursului. Ca tzatzele vand nu este o revelatie. Si in nici un caz nu o reveletie de origine Libertineasca.
Nu este lipsit de etica sau in afara normelor deontologice -lucruri care oricum tin mai mult de basme decat de realitate.
De ce sa nu fim sinceri, pentru profilul sau titlul ales este unul foarte bun, poate prea subtil pentru target-ul Libertatii.

Si totusi, au avut un pic de dreptate cei care tipau ca e prostitutie. E! D-aia editoriala. Urmariti rubrica, aveti rabdare si cititi textul - eu o fac :)), e amuzant - si veti vedea ca in fiecare zi este dat aproximativ acelasi titlu si cam acelasi continut. Inevitabil, invariabil. "Sunt mai...( sexy, buna, faina, misto)...decat Luciu!" Luati-le numele celor care scriu articolele si urmariti rubricile de decese din ziare. Sunt predispusi la sinucidere :)

Wednesday, March 21, 2007

Fruncea retogradata la fund

Corectitudinea. Buna vointza. Civilizatia. Toate au inceput, pe plaiurile mioritice, in Banat. Nu o spun eu, au spus-o chiar ei, banatenii. Cu fiecare ocazie pe care o au. E o parere.
Ei sunt arienii nostrii. Micii nostrii Hitleri. Ei sunt fruncea. Aceste afirmatii ne doare...Punct.
Reluam. Corecti si civilizati. Superiori, pe alocuri, oricum, mai buni. Si totusi, tot ceilalti dorm linistiti noaptea.
Nu mi-a placut Poli pentru ca nu am ajuns sa o stiu asa cum o stiu cei care o plac. Nu o sa-mi placa Poli pentru ca nu este normal comportamentul acestui club asa cum il stiu acum. Acum, de fapt, ma intreb pentru prima oara: fruncea cui? Fruncea tarii? A Europei de Est? Or fi buricul Pamantului...Or fi. Un lucru insa e sigur. Dincolo de mandrie, de orgoliu sau egoism este o nesimtire nemasurata. Si inca ceva. Un orb al gainilor pe care de mult nu l-am mai vazut la cineva, fie el om, institutie sau organizatie. Timisoarenii s-au dat de partea unui om care baga bani (cine stie de ce culoare...) la club, ca sa-si faca un nume pe carca unei istorii si traditii. Ei uita ca incurajeaza Fulgerul Bragadiru si mai ales uita ca Iancu a declarat la televizor ca tine cu Rapid. Ei sustin un om, nu, OMUL care le-a facut pierdut palmaresul.
Enunturi gen "Dreptatea este de partea noastra...", "Poli are o traditie, o istorie, o mandrie..." nu sunt credibile atunci cand vin din aceeasi gura care lua la tinta un reporter cu substantza de productie proprie.
Poli a ramas fara culori, palmares si emblema pentru ca un om, UNUL, si-a bagat picioarele. Decizia TAS, dreapta sau nu, este finala si va fi respectata. Astfel s-a scris povestea unei frunci retrogaradate la fund. Poli nu mai exita de ceva timp. Mai grav este ca s-a pierdut si spiritul Poli, nu numai emblema si culorile.

Tuesday, March 20, 2007

Antrenori sau pacalici?

Auzim tot timpul expresia: "Ba, asta a pacalit fotbalul". De cele mai multe ori ea se adreseaza jucatorilor. Radu Niculescu (si Claudiu, spun eu), Bilasco (si multi fotbalisti de la echipele mediocro-proaste din Romania), Lutu, Bardes (daca ati auzit de el), Vieri (da, da... a fost mare golgeter...impotriva Bresciei, lui Empoli sau Atalantei :)) ) si alti bufoni, mai mult sau mai putin ilustrii, pot fi numiti pacalici de clasa. Imi cer mii de scuze fata de cei pe care i-am omis dar ar fi marit considerabil spatiul pe care s-ar fi intins acest post.

Dar hai sa vedem cu sta treaba la antrenori. Precizare: vorbim despre antrenori care sunt inca in activitate si romani. Cine poate spune ca a pacalit fotbalul ca antrenor? Daca ar fi sa luam drept catalizator performanta, multi ar iesi din schema. In afara de Mircea Lucescu ne confruntam cu un vid de performantza la nivelul antrenorilor romani.



Oferta este totusi bogata. Avem castigatori ai campionatului autohton: Piturca, Andone, Rednic sau Cartu (care dupa ce a antrenat la Craiova n-a mai facut nimic). Avem Ratangii, de fapt RATANGIUL, The One, Olaroiu, pentru ca a luat juma' de campionat si a ratat in stil de mare antrenor o finala de cupa europena, posibil sa rateze si locul doi in acest sezon. Apoi Tinerele talente: Bursucul, Razvan Lucescu si Ioan Ovidiu Sabau. Nu, Oli nu poate intra aici, el nu este un tanar talent, este un anti-talent. Si Evergreen-ii, de care ne-am saturat, dar de care, parca nu mai scapam: Hizo, Carstea, Magiun, Sichitiu & co. Tin sa mentionez si Ne -antrenorii sau Cei Care Erau Pe Din-afara. Unii dintre ei, din fericire nu mai sunt in activitate. Altii insista. Persevereaza-de ce oare ?! :(( Lupescu, va aduceti aminte?, Multescu, ce scula! Ilie Dumitrescu - ce-a facut ca antrenor? sau Regele...Mda, Regele.
Sunt in dilema cu privire la: Cartzu, Bursucul, Razvan Lucescu, Grigoras si Lacatus.
Cartu s-a nascut talent si, se pare, va muri sperantza. A luat titlul cu Craiova si...cam atat. Merge de la o echipa la alta, scapa pe una de retrogradare, cu alta aproape ajunge intr-o cupa europeana si intre timp mai este si acuzat ca face blaturi. Toata lume spune ca este antrenor, dar n-a prea castigat nimic. A avut pe mana doua echipe bune, Rapidul si Poli Timisoara. A dat chics. Si timpul trece.
Bursucu' face treaba cu Sportul, ceva ceva face si la Wisla, dar intr-un campionat cu maxim trei echipe bune se claseaza pe doi si acum se pare ca va scapa cu Unirea Urziceni de la retrogradare. Aaaa, era sa uit Rapidul. Acolo Petrescu n-a pupat nici un rezultat ca lumea. Desi a pupat steagul...
Razvan Lucescu. Pare a fi un al doilea del Bosque. Pare un antrenor care pe langa faptul ca stie meserie, mai rupe si un pic de pedagogie. Se interpune intre patron si echipa - sa vedem cat va mai rezista in asemenea conditii de stres. Del Bosque, pentru ca pare genul de antrenor care poate face performanta la o singura echipa, Rapid. Sau mai bine spus, la echipe la care reuseste sa-si apropie jucatorii. Nu va sta o vesnicie la Rapid, asa ca avem timp sa aflam daca aceasta teorie se verifica. De partea sa ar avea ca avantaj ca nea Mirecea se pregateste de pensie, deci o sa aiba timp sa stea toata ziua la telefon cu el sa-i mai faca o schema, doua de joc.
Lacatus cum a fost ca jucator este si ca antrenor. Impulsiv, ambitios, pe alocuri salbatic. Cred ca Lacatus chiar pune biciul pe ei! La echipele mici mai merge, dar la echipele mari s-ar putea ca dupa doua tipete sa aiba parte numai de ne-cooperare din partea jucatorilor. Rrespectul ti-l castigi, nu ti-l ordoni. Oricum, pana acum e pe plus. Otelul, Brasovul si UTA, minus Intergaz. Trei la unu.
Grigoras cred ca este singurul antrenor care a obtinut rezultate peste tot pe unde a fost. Problema este ca a fost numai la echipe mici si fara pretentii. E de vazut la Steaua, Rapid , Dinamo sau chiar Poli, daca o sa mai fie, ce va face.

Dincolo de toate aceste remarce sat un singur lucru care poate contrazice sau confirma ceea ce am scris: REZULTATELE. O sa le vedem.