Saturday, February 17, 2007

De ce n-a mers?

De ce sa fim pacalici? N-a mers pentru ca Steaua nu a mai jucat 4-3-3 si nu este echipa de 4-3-3. La 4-3-3 alergi mult. Si cu folos. Orice greseala este taxata. Steaua nu numai ca n-a alergat cu folos dar a facut si multe greseli. Cernea, Radoi, Ovidiu Petre, Stancu, Nicolita. O jumatate de echipa de comisari. Ghionea,Goian si Badea - mediocrii. Thereau, Bostina si Petre Marin-singurii care au miscat ceva.
N-a mers pentru ca Olaroiu n-a stiut cu sa-i puna in teren si n-a stiut cand sa schimbe. Radoi un soi de mijlocas dreapta. Cu atributii de constructie. Hilar. Vali Badea extrema stanga ("Pai daca a mers cu Valcea, sigur merge si cu Sevilla!" si-o fi zis Olaroiu). Ovidiu Petre se plimba pe teren si nu mai stie cum sa se fereasca se contacte (daca era Rednic il schimba de trei ori si-i desfacea si-l transfera pana la finalul meciului-nu neaparat un lucru bun), si Oli il schimba cu greu abia in repriza a doua. Nicolita alearga ca o oaie capie pe teren, da cu mingile in tribuna. Schimbarea vine, din nou, tarziu. Veti spune ca Oli este un bun pedagog, ca nu a vrut sa-i demoralizeze pe baieti. Daca era asa stia ce sa le spuna la pauza si sa-i faca sa fie caini in a doua repriza. N-a fost asa. Si in ca ceva. Aduceti-va aminte "pedagogia" pe care i-a predat-o lui Ovidiu Petre dupa meciul de la Iasi... N-a mers pentru ca s-a aplicat tactica "focu' la ei". Stiu, nu suna prea academic. Dar asta au facut stelistii. Au pasat elegant intre ei in propria jumatate si aruncau cu mingea in fatza. Pe Thereau. Ceea ce ma aduce la al patrulea punct, n-a mers pentru ca au fost previzibili.
U
n-doi in propria jumatate, lansare pe Thereau, deviere in spate sau in lateral. Acesta a fost jocul Stelei. Nu trebuie sa fi mare antrenor ca sa-l citesti. Singurele faze de poarta, una periculoasa si alta decat faza au venit in urma unor actiuni individuale ale lui Bostina si Badea.
N-a mers pentru ca Steaua n-a stiut ce sa joace. In loc sa joace in viteza si pe jos, s-a jucat lent si pe sus.


In tarile civilizate, sau sa le spunem, "europene", ca tot e la moda, antrenorul o incaseaza dupa un astfel de joc. La noi se divagheaza, se dau explicatii cloroformiste. Ca una, ca alta.
Bai! Olaroiu a fost total pe langa! S-o fi uitand el la duzine de DVD-uri (scuzati eufonia) dar cred ca il ia somnul ca aia batranii in fata televizorului, pentru ca se vede ca nu pricepe nimic din fotbal. Ia pozitia ganditotului si intra intr-o coma tehnico-tactica profunda.
Apropo, cand a facut Olaroiu ultima schimbare care sa dea roade, intr-un meci cu miza? Imi aduc aminte de o "Bobina" care gaurea poarta Rapidului pe Lia Manoliu in final de meci, si in rest...blanc...


Reset Oli

Nici nu incepe bine meciul si Cernea se afoneaza. La sutul lui Alfaro. Era doar minutul doi. Oli este in picioare. De pe la doishpe noaptea, al zilei de miercuri. Se agita, gesticuleaza, se vascularizeaza. Ventilator la marginea terenului. Vine ratarea lui Kerjakov. Ce mai vaiet!, ce mai zbucium! Si intern si extern. Min. 15- Cernea iese aiurea pe o centrare, ii sta inima in piept, dar mainile parca sunt in transa, nu se mai opresc din gesticulat.
Steaua incepe si ea sa joace ceva-ceva, si dupa bara lui Bostina, da gol... Stelistii fac un mall al bucuriei in timp ce spaniolii incerca sa-i surpriinda pe o contra-faza zilei! (multumesc Andrei) Stelistii se bucura ca au marcat, spaniolii se bucura ca stelistii se bucura si pot pleca pe contra. Arbitrul, batzos. Enervant de corect. Arata cu mana spre mijlocul terenului, dar nu in semn de gol validat ci de lovitura libera indirecta pentru Sevilla. Foc si para! Si Oli, si Meme!! Plus jucatorii si suporterii, minus arbitul si galeria Sevilliei.
Vine minutul 41. Cernea, dupa o incercare pasar-ras-lungiana se trezeste in afara careului de 16 metri si e lovitur libera pentru iberici. Sut Dani Alves (ce jcator!) mingea intra printr-un zid care s-a speriat ca de o ghiulea, Radoi inceraca s-o degajeze dar Poulsen o baga cu sete in atze.
Oli...se linisteste. Se reseteaza. Si ia pozitia. Care? Cum care? Ce pe care o ia mereu cand se impasuieste. Pozitia Lyon, Real, MIDDLESBROUGH!! Ati vazut-o si, daca nu-i i-a sarit de tot mustarul lui Gigi, o s-o mai vedeti pana la finalul sezonului. Arta! Pura arta!! Ganditorul de la Hamangia!

Am acasa un calculator vechi de 10 ani. Zgomotul pe care il face cand se blocheaza si nu mai vrea sa meraga decat daca-i dau un pumn sau il scot din priza i s-ar potrivi de minune tehnicianului twenty-4-seven. Nu putem sa tabaram cu pumnii pe Olaroiu, dar ce i-ar prii o scoatere din priza.

Tuesday, February 13, 2007

PoliCA!!!

Poli fara culori. Poli fara palmares. Poli fara Poli. Mandria Banatului fara mandrie.
Daca va fi asa, pentru ca inca nu s-a luat o hotarare definitiva. Poli isi reneaga trecutul apropiat, dar se mandreste cu cel indepartat, extrem de indepartat. Se lauda ca este una dintre echipele care a invatat Romania fotbal, dar nu recunoaste ca este singura care a brevetat echipa dedublata: Poli care este pe 5 in Liga I, dar care se mai trezeste vineri dupa-amiaza (atunci se joaca divizia C) sa joace derby-uri echipelor care vor sa fie... Ce pat dublu!, ce bicicleta dubla!!, ce agent dublu?! Poli dubla. Cea din C si cea din A. PoliCA!
Banatul este insetat de fotbal. Si setea ii este potolita. De fotbal. Dar ei nu vor. Poli nu e Poli. Poli din "C". De ce? Adevarata Poli este Poli. Din "A". Hmmm...

Ce raspunde pastorul care se da cu Grant dar poarta haine din colectia primavara-vara de nuante alb-violet, la ceea ce spune fostul patron, Zambon? "Sa-mi suga p**a!". Eee, asa da! Asa da civilizatie, educatie si bun simt. Ei sunt fruncea si el este fruncea fruncei, pentru ca patroneaza nu numai pe Poli ci si alti 40.000 de oameni plu s alte cateva sute de mii d banateni. Spun asta pentr ca suporterii lui Poli nu s-au dezis niciodata de Iancu.
Sunt situatii cand trebuie sa arati ca esti patron. Ca ai sutuatia in mana. Ca ai coaie. Ce diplomatie? Diplomatia este pentru domnisoare. Domnul Iancu este barbat. Ditamai barbatul. La propriu.

Imi aduc aminte de flegma pe care un Iancu elegant (imbracat in trening si pantofi) a aruncat-o cu tact unui reporter de la ProTV cand iesea traspirat din visul sau urat, PNA-ul. Pai asa cum la mici merge berea si la flegma merge un "Sa-mi suga p**a!"

Delactati-va cu un adevarat cocktail de barbatie marca Marian Iancu:
http://violamania.ro/index/Marian_Iancu_Zambon_sami_suga_pa.html