Thursday, December 07, 2006

2-0 pentru Liga

Era minutul 36. Gudjonsen ia o actiune pe cont propriu. Unu', doi, hopa! al treilea, nu se poate!! "ba tu esti nordic, de unde naiba ai scos floricele astea?!", sut si...bara!!- "baga-mi-as!"- "ups! m-am scapa. Asta nu trebuia sa iasa din taste". Ce faza! Ce ratare!! De ce n-o fi intrat? Pacat. Pentru fotbal, pentru spectacol.
Si minutele trec. Vreo trei (nu sunt sigur pentru ca n-am stat cu ochii pe ceas), dar parca ar fi o vesnicie. Trec vreo trei minute in care Barca plimba mingea - Werder abia daca-i simte mirosul de iarba marca Nou Camp si de plasa de echipa oaspete - o plimba, vreo trei minute, fara ca Ronaldinho sa o atinga. Ce-am spus?! Piei Satana! Pai d-aia mi s-a parut o vesnicie. Trei minute echivalente cu o vesnicie in care Barca a jucat fotbal fara Ronaldionho. Un sentiment ciudat. Insa real, adevarat. N-a jucat Ronaldinho mare lucru sezonul asta, dar a fost pentru prima data cand am uitat ca este in teren.
Ce-i drept, n-a jucat mare lucru. Niste floricele, o schisma pe fatza la un calcai nereusit (prima pe care am vazut-o vreodata la "Dintzos") si multe faulturi. A! Si inca doua lucruri: Gol din lovitura libera, pe sub zid (mai rar executii d-astea, mai ales ca a vrut s-o dea asa) si pasa de gol. Hopaaaa! Pai astea au fost grele. Mai ales ca s-a terminat 2-0, doi, nu trei, nu patru. 2-0 pentru Liga Campionilor care n-a pierdut-o peBarcelona. Deci n-a piedut spectacolul. Probabil ca si cel mai impartial oficial al UEFA se bucura pentru calificarea Barcelonei. Probabil.

Wednesday, December 06, 2006

Pima finala

Barcelona-Werder. Se joaca in grupe. Dar are miza unei finale. "Catalunia nu este Spania", se vrea in afara ei. Dar Barcelona este Liga, si se vrea inauntrul ei. Se cere in ea. Nu se concepe in afara ei. Cu tot ceea ce inseamna ea. Spectacol, dezinvoltura si precizie in joc, tone de euro si mult Ronaldinhnooooo...
Toate acestea sunt ingrediente care au facut din Liga unul dintre cele mai bine vandute produse de pe Mapamond. Ori Liga Campionilor fara Barcelona ar fi mai putin gustoasa, mai putin aromata. Ar fi ca si cum i s-ar cere unui bucatar sa pregateasca o masa pentru mai putine persoane. Ar trebui sa-si regandeaasca cantitatile de ingrediente folosite. Si s-ar putea sa nu-i iasa.

Intreaga lume va fi blau-grana
Tineti cu Real Madrid? Sigur veti fi fan al Barcelonei diseara. Ce bine ar fi daca i-ar elimina Realul in semifinale... Sau cu Milan? Pai atunci chiar sunteti ros-albastru. Tre sa bata si Milanul o echipa adevarata in acest an. Mai aproape de retrogradare, dar invingatori ai Barcei...Ce Guinees Book-uiesc ar suna! Sau poate tineti cu Inter?...Serie A, Cupa si Liga, cu Barcelona in finala...Ce sezon ar fi!
Punct. Dati toate astea la o parte. Sunt lipsite de sens. Daca va place fotbalul, trebuie sa va placa Barcelona. ATAT. Nu trebuie sa tineti cu ea, dar TREBUIE sa va placa. Sustinatori sau rivali o vrem pe Barcelona rapusa mai tarziu. Sa fie mai intens. Asemenea jocului sau, care musteste a fotbal total.


Marketing-effect
Si inca ceva. Barca este un preparat pe baza de fotbal cu mare cautare la public. Dincolo de numele Bacelona, care este un brand in lume, FC Barcelona mai inseamna multe alte lucruri. Placerea de a juca, arta de a da o pasa cu exteriorul, care parca este o conditie sine qua non pentru a te primi in echipa, zambetul lui Ronaldinho... Chiar, cum ar arata genericul CL fara acesta?


PS: Barcelona a reusit un lucru pe care putine echipe l-au mai reusit de-a lungul timpului: A branduit fotbalul. Fotbal = Barcelona. Asa cum in anii 60 fotbal era egal cu Interul lui Herrera sau cu Realul lui Puskas, sau in anii 70 cu Ajaxul lui Cruiff sau Bayernul lui Beckenbauer.