Friday, February 09, 2007

Sunt peste tot acasa

A devenit o moda. Un trend. Cupa ca o prada. De fapt echipele mici ca o prada. Pentru predatorii Steaua si Poli, minus Rapid (nu e trendy). Mai avem 8 echipe in sferturile Cupei (care se numeste Timisoreana- e foarte important).
Precum spuneam, s-a intamplat si in optimi. Steaua si Dinamo au jucat acasa. Din ratiuni de media... De bani, de fapt-ce ciudat banii n-au ratiune, si de cele mai multe ori nici cel care ii are. Situatia este dureros de simpla. Unii au, altii au...lipsa. Gaura. Saraci si bogati. Mici si mari. Predatori si prada.
Steaua vrea sa joace iar acasa pentru ca, ce-i drept, pe Ghencea ar veni lumea la meci. Apropo, de cand n-a mai ajuns Steaua in "sferturi"?
Care e discursul? "Hai ma baieti, veniti la noi, ca oricum voi aveti alte treburi. Retrogradare, investitii, indieni... Ce va trebuie voua Cupa? Hai s-o punem de-o mitza in Ghencea ca e iarba mai educata. A vazut crampoane de de Juninho si Beckham"

La fel si Poli Timisoara.

Cupa TIMISOREANA a carei finala se va juca la TIMISOARA. Iancu nu gandeste in simboluri, ci in semne in cel mai bun caz. Ii trebuie o singura pishcatura pavloviana pentru a declansa intregul mecanism. Care este cam asa: "Pai eu am, ei n-au. Bani! Ce altceva? Hai sa dau eu din multul meu, putinel lor, ca sa fac pe plac multimii. Sa ma adore. Sa ma venereze ca seful care sunt, ca vesnicul iubitor de fotbal RAPID, dar pastor al celui banatean. Pai cine este Poli Iasi ca sa ne strice noua visul cupicoid?" Cine era Petrolul anul trecut?
Paine pentru ieseni (se pare ca ei chiar au nevoie), circ pentru banateni... Spectacolul vietii pentru privitori.

Pai ce? Inter (ca tot s-a abonat la finala Cupei Italiei in ultimii ani, si Moratti este disperat dupa trofee) sau Chelsea (spun doar atat -Abramovici) de ce n-ar invita pe Treviso sau Reading sa joace cupa pe Meazza sau pe Stamford Bridge sa vada si ei cum e la oras? Ce la ei nu e televiziune? E televiziune. Pe mai multi, mult mai multi bani!

* *

*

Va mai amintiti cum era Cupa? Este si va fi mereu in orice tara civilizata. Echipa mai slaba joaca acasa in fazele inferioare ale competitiei. Apoi se joaca tur-retur. Apoi se joaca finala. Intre primele doua echipe din campionat sau intre locul 2 si 14 sau intre locul 5 din Liga I si locul 3 din Liga a II-a sau... Cupa cerne. Eeee, pai tocmai s-au inventat site noi. Se numesc Steaua si Poli Timisoara.

Tuesday, February 06, 2007

Dupa ei potopul



Ei sunt. Supra-oamenii. Pavlovii care dreseaza. Cei care fac si desfac regulile acestei lumi, de fapt, cei pentru care regulile nu se aplica. Cititii, gnoseologistii, puternic-ancoratii in teze, teorii si principii. Desi n-au terminat doishpe' clase.


Sunt de stanga sau de dreapta, desi cred ca Marx este un fundas din Liga a doua engleza (pentru ca, bineinteles sunt doxa de fotbal). Sunt de centru desi atacul lor preferat este din spate si cu piciorul pe cap. Filozofii, care il scriu (daca au auzit de el) pe Nietszche fonetic (pentru ca avem o limba fonetica). Dreptii care se stramba la orice are tangentza cu bunul simt. Oamenii plini de bun gust care se ineaca intr-un Burger (este sponsorul Ligii I) sau o Saniutza de calitate.


Ei sunt cei care isi "incurajeaza" echipa cu pumnu', cu "baga-mi-as", cu bata si cu petarda. Ei sunt cei care se dedica trup si suflet pe stadion si stau ca potarnichiile la soare cand ies de pe..."campul de bataie"
Ei sunt, cei care se bazeaza pe legea pumnului. Dar nici pe asta in totalitate. Pentru ca unde nu e pumn este petarda, cataroiu' sau dala. Care dala? Ala-n-dala? Nu! Dala de bordura.


Actualii, viitorii, evergren-ii someri ai patriei-trebuie sa faca cineva si munca de jos. Dar mai ales, trebuie sa faca si cineva nimicurile de peste tot.


Nu ne-am procopsit noi cu ei. Ei s-au procopsit cu noi. Cei care nu stim sa traim, suntem degeaba, nu intelegem fenomenul si nu ii intelegem, ii condamnam.
Ce pumni in mecla!, ce picioare pe cap!(scuze de repetitie), ce suturi in cur ne-ar mai da! Noi, frustratii, neimplinitzii, tzaranii. Care nu "simtim" ca ei. Noi care suntem degeaba pe acest pamant.


Ei si noi. Noi si ei. Ei pentru noi: ceva-uri? - nimicuri?...Noi pentru ei: ceva-uri? - nimicuri! Nimicuri pe langa ei.


Ei sunt cei care conteaza pe acesta lume, cei care confera greutate globului carat tot mai greu in spate de Atlas. Cei insemnati. Ei sunt elementele care stau la baza lumii. Ei SUNT. Punct.
Si daca nu mai sunt ei, de ce ar mai FI ceva? Si cand ei n-or sa mai fie, sa inceapa sa toarne. Cu galeata!




PS: in Italia se anuntza potop! In Romania - o iarna secetoasa.
PS 2: Acum cativa ani ne vaitam pe la televizor ca nu ne putem duce sotiile si copiii la spectacolul numit fotbal. Acum, nici noi n-o sa putem sa mergem la acest spectacol.




Sunday, February 04, 2007

Vin in Europa

Se intampla de cativa ani. Lumea nu se mai ghideaza decat dupa legile imuabile ale fizicii (cu toate ca le mai sfideaza si pe astea cateodata) ci si dupa altfel de legi. Ale marketingului. Beckham este cea mai tare miscare de marketing din ultimii ani. De la tunsorile sale la numarul 23 de pe tricoul de la Real pana la felul sau de a fi: unul dintre cei mai mari self-PR-isti ai timpurilor noastre.
E greu sa spui ca nu-ti place Beckham. Are ce sa-ti placa. Ca este intre cei trei fotbalisti care are peste o suta de meciuri in CL! Ca a dat doua pase decisive intr-o finala de CL. Intr-un interval de 80 de secunde! Ca stie sa se vanda. Ca brand!, nu ca altceva. Sau ca...arata bine. Si daca toate astea la un loc nu te impresioneaza, macar taci la gandul ca un singur om inseamna mai mult decat un fotbalist bun. Care este! (mi-am adus amintede cel mai haios organizator de revelioane pentru populatie). Sau a fost, oricum.
Mai nou englezul a mai deschis un drum. Al fotbalului american in Europa.
www.hotnews.ro/articol_64703-Sezonul-viitor-al-NFL-va-debuta-la-Londra-pe-stadionul-Wembley.htm
Pai ce s-au gandit americanii? "Daca un om a declansat nebunia asta la noi (vanzari de bilete anticipat, inscrieri record pentru abonamentte dar si pentru a da probe la LA Galaxy), de ce n-ar putea doua echipe de fotbal de-al nostru sa-i agate pe europeni?" Bine gandit. Bine planificat: pe noul Wembley, intr-una dintre cele mai bogate si pline de snobism tari din lume-Anglia. Daca saraciindin New Mexico au venit la meci in numar record (103 mii de spectatori), de ce n-ar merge devoratorii de fotbal in prima zi din an sau inajun de Craciun sa umple stadionul?