Friday, March 02, 2007

FrecztiOli

Nu va lasti pacalati! Rateuri, lipsa de idei, tactica zero barat si o plictiseala teribila de a juca fotbal-toate la stelisti. Plus disperarea de rigoare. Acestea au fost ingredientele celui mai spectaculos meci autohon din ultima vreme, pe care il ridica in slavi toti internautii avizi de a post-aparea pe bloguri si mail-uri.

Daca auziti, si ati auzit sigur, "Ce meci!", "Ce spectacol!", "Ce suspans!!" puteti sa le raspundeti cu o octava mai jos, fara nici un accent onomatopeic: "Care tactica?", "Ce greseli...", "Chiar? Ce meci?"

Banal. Punem in rama greseala nascatoare de scoruri fluviu. Steaua a jucat prost, a fost lipsita de idei si de aer. Numai frica a facut-o sa dea gol. Otelul si-a depasit conditia. De echipa, hai sa-i spunem, bunicica.


Oli se crede zmeu dupa un meci in care, probabil a folosit trei randuri de haine. La pauza, dupa 90 de minute si in pauza reprizelor din extra-time. Dupa razboi multi viteji se arata. De fapt, doi. Oli si MM. Hilar. Ce-au facut? Au batut, pardon, Steaua a batut, o echipa pe care trebuia s-o bata. Numai ca a facut-o greu si chinuit. Aplauze!

"Sunt puternic", spune el. Si "Nu sunt muritor de foame". Nu ca om. Ca antrenor insa, Oli a cam ucis orice conceptie de joc a Stelei. Ce defensiva a la Zenga!, ce ofensiva a la Protasov!, Oli, tata! Amalgam a la antrenor 24/7. O Steaua care trebuie bagata la perfuzii n-o tratezi cu FrectziOli.


8-7 cu Otelul dupa penalty-uri nu este un rezultat de simtit puternic si plecat cu capul sus. Este cel mult unul de rugat pentru ca sa-i fi luat ochii lu' Gigi si pastrat pe banca pana la meciurile cu Dinamo si Rapid sau de plecat cu coada intre picioare.

Oli este pentru Steaua ceea ce este un pansament cu nu-stiu-ce substantza pe care ti-l pune stomatologul pe masea sa-ti omoare nervul inainte sa ti-l scoata. O demonstreaza jocul de aseara. Durere, stres, nervi. Toate ar putea fi evitate printr-o intepatura de injectie. Gigi si suporterii il tot inteapa, dar organismul lui Oli este imun la astfel de seruri. Deocamdata.


No game, no gain

Pentru toti ultradefensivii, toti tacticienii care se aparau la 30 de metri de propria poarta...cu atacantii, pentru toti cei care s-au gandit ca daca vor aplica tactica Focu' la ei ii vor arde pe adversari: gata! se cam termina distractia.
Ati avut perioada de glorie in era paleozoica a fotbalului. Daca pana acum ii scoteau rezultatele, desi este de discutat si pe marginea acestora, in ultima vreme cine nu joaca total, nu mai castiga. Fotbalul nu se joaca pe jumatati de masura. Nu se puncteaza la impresia artistica, nici daca ai avut trei bare in 5 minute, nici daca te-ai bulucit in jumatatea ta si adversarul n-a putut sa traga un sut pe spatiul portii. Acum castiga cine joaca. De cele mai multe ori... Este vorba despre fotbalul eficacitatii , angajarii si, de ce nu?, al dedicarii totale.

Supra-fotbalistul. S-a dus vremea "maturatorilor", a mingicarilor, a lenesilor talentati. Desi fotbalul pare sa fie din ce in ce mai sofisticat, el se reduce la cateva coordonate constante: sa alergi-este dincolo de toate un sport fizic- dar sa alergi cu cap (nu ca Banel, ca o oaie capie)-si sa fi eficient. Fiecare faza ca ultima faza de joc. Pasa buna si nu dribbling-ul spectaculos, golul urat si nu calcaiul in bara. Acestea sunt constantele fotbalului actual.
Asistam la extinctia unor specii rare. Nu vom mai vedea Claudiu-Niculesti, Ionel-Luti sau Danutz-Lupi pe teren. Ii vom privi ca pe dinozauri: meteroitul numit fotbalul total le va fi luat suflul si le va fi ecranat "talentele". Fotbalistul modern nu va avea drept calitati viteza, forta sau tehnica. Va trebui sa aiba si viteza, si fortza, si tehnica, si cel mai important, disciplina tactica. Apropo, ati vazut ce picioare are Ronaldinhno? Sau cate goluri da Vieira? Fotbalistul uni-dimensional o sa dispara.

In ceea ce priveste echipele. Cele mai bune exemple din ultima vreme, in sprijinul acestei teorii: Steaua lui Oli, Milanul lui Ancelotti. Echipe bune, nu joaca, deci nu castiga. Ca sa nu mai vorbim de echipele care vin sa se bage cu fundul in poarta sau se arunca nebunste in atac. Rezultatele se vor vedea cel tarziu la finalul sezonului, cand nici unul dintre cei doi antrenori nu se vor regasi pe bancile celor doua formatii. Pentru ca plictiseala si lipsa de idei nu aduc puncte.

Thursday, March 01, 2007

(Suporteri+Gigi) x frustrari acumulate - (MM+Oli)=Hagi?

La Steaua se decide viitorul. Nu viitorul antrenor, ci viitorul. Care se calculeaza din rezultanta mai multor variabile. Complementar calitative si cantitative. Cum doarme Gigi noaptea si care este polisemnia sintagmei "antrenor pe viata" in dialectul becalian; cat de eficienta va fi zumzaiala lobby-ista pentru Oli, a lui MM, in jurul patronului sau; cat de tari sunt nervii antrenorului 24/7; cat sange are Hagi sa mai ia in mana fraiele antrenoratului si sa descalece in Ghencea. Nici o constanta. Doar "poate-uri", "daca-uri" si "parca-uri".

A trecut doar o etapa din retur si deja se vorbeste de venirea lui Hagi la Steaua. Motivul? Jocul Stelei este la fel de vitezist ca mersul lebedei pe lac. Rezulta de aici o posibila sosire a lui Hagi ca antrenor. Cea mai buna solutie pentru Steaua. Nu. Solutie de avarie. Steaua pare ca trage pe dreapta in lupta pentru locul doi in campionat.
De aici si sentimentul de saturatie care planeaza in mintea fiecarui stelist. Incepand cu Gigi si terminand cu suporterul de oriunde. Sau invers. Minus Oli si MM-instinctul de conservare (sau supravietuire) se face simtit.

Care este rezultatul ecuatiei (Suporteri+Gigi) x frustrarile adunate-(MM+Oli)? Cat da? Da Hagi? In acest moment asa se pare. Si orice alt rezultat pare a fi de bun simt. Lacatus, Dan Petrecu & Co. Matematica fotbalului este mai flexbila decat orice retorica. Dar are la baza o constanta: rezultatele- singurul argument pro-Oli, de la venirea lui in Ghencea.
Cand incepi sa gandesti in termeni de "nu mai suport!", "ce plictisitor!" si "Baaaa! faceti ceva ca ma ia somnul in tribuna" nu votezi pro-Steaua, ci anti-Oli.
Hagi va veni la Steaua (daca va veni) in urma unui vot negativ fata de Olaroiu. Acest lucru ar putea sa fie o relansare a sa ca antrenor sau o ingropare definitiva in aceasta meserie.

Sunday, February 25, 2007

Razboiul clonelor



Despre inteligentza din fotbal... Despre Sfatul Mirobolantilor...Despre Oli si despre Pitzi. Doi dintre cei care se cred dar care nu sunt. Doi dintre cei care vorbesc, dar nu fac. Oameni si ne-faptele lor. Antrenori si cvasi-performantele lor. Unul care are ca specializare ne-calificarea, altul ratarea de finale. Europene. Sa ne fie de la bun-inceput inteles, Olaroiu nu a castigat un campionat cu Steaua, i l-a daruit Dinamo. Si tot Olaroiu nu a dus-o pe Steaua intr-o semifinala de cupa europeana, a ratat calificarea intr-o finala de Cupa UEFA.
Unul mai inteligent ca altul, si Mirel mai inteligent decat amandoi. Apropo, e pentru prima data cand aud ca se vorbeste despre inteligentza in fotbal. Despre revolutie, despre dreptul la libera exprimare. Pai asta parca era discursul lui Prigoana...
http://gsp.ro/index.php?a=73114&shift=1

Apanajul celor care nu inteleg fenomenul, al celor care vor sa fie un spectacol pe stadioane, al celor care vor sa asiste la un meci de fotbal ca la o piesa de teatru. Acum este argumentul celor doi precursori ai performantelor din categoria "Ce ar fi fost daca...".

In esentza este un alt simplu conflict. Pe axa Piti-Radoi-Steaua. Acestea sunt personajele principale. Olaroiu este un mic pion prins in vartejul lucrurilor care se intampla. Replicile lui sunt doar ca prezenta, nu ca importanta. Ele exista, dar nu conteaza. dar tipa cel mai tare.

Pe scurt, dialogul ar fi asta.
Radoi: Incep sa joc si eu ceva dupa accidentare. Deci...nu mai vreau la "nationala".
Piturca: Pai, cine te chema?
Olaroiu: Radoi e asa si pe de alta parte, Radoi e inteligent, Radoi e cat doi, inmultit cu doi...s.a.m.d. Piti esti un prost. Multe cuvinte, putin inteles, zero interes. Aflare in treaba.

De ce m-oi fi apucat sa scriu?? Aaaa, mi-am amintit...mi-au atras atentia cateva cuvinte ale lui Oli. Tot fara sens. "Oamenii au murit la Revolutie pentru ca noi sa ne putem spune parerea liberi". Micule Prigoana, se potriveste declaratia asta cu iz de cancelarii universitare ca nuca in perete, cu cea facuta dupa un Ceahlaul-Steaua 0-0, anul trecut, cand ai fost invitat la conferinta de presa: "Tre' sa ma duc acasa, ca ma asteapta nevasta-mea. N-am mai vazut-o de-o luna". Dreptul la libera exprimare, dar si cel la informare sunt prevazute in acelasi articol al constitutiei Romaniei.

Dialog care a mai facut o pagina de ziar. Sigurantza si tupeu. Vom auzi aceleasi discursuri "nervoase" si infipte si dupa meciul cu Olanda sau la finalul returului? Atunci vom afla daca cei doi vorbesc in calitate de antrenori sau de clone care vor sa fie...