Saturday, February 03, 2007

Il Calcio si ferma

In italiana. Pentru ca s-a intamplat in Italia.

Da. S-a oprit. Ora: 23:10. Momentul in care inima lui Filipo Raciti a incetat sa mai bata din cauza unui stop cardio-respirator. Dupa ploaia de pietre si petarde care a ucis un politist de 38 de ani si bagat alte peste 100 de persoane (70 de politisti si alte cateva zeci de suporteri) in spital, ca intotdeauna, a venit si torentul de cuvinte:



- Gazzetta dello Sport: "Il calcio si ferma"



- Corierre dello Sport: "E morto in guera"



- Tuttosport: "Basta!"



- Site-ul echipei Catania: "Scuze, dar in astfel de momente este absurd sa scriem despre fotbal. Gandurile noastre se indrepta catre inspectorul Raciti care si-a pierdut viata incercand sa asigure ordinea pe un stadion de fotbal in timpul unui meci"



-RaiUno: "Sangue sul Calcio"s.a



Filmul este scurt si alert. INceputul repriizei a doua (1-0) pentru Catania. Ajung suporterii lui Palermo. Sunt intampinati cu fumigene si petarde.

Sfarsitul meciului. Sticle aruncate, masini in flacari. Oameni fugind, jandarmi aparandu-se. Un suporter se ascunde dupa ambulanta si da cu o piatra in masina de politie! (imagini pe RaiUno). Carabinierii se ghemuiesc in spatele scuturilor. Altii dau raite prin piete, in masini de teren, pentru ai imprastia pe ultrasii Cataniei. (Ei au provocat incidentele in afara stadionului. Cei 490 de fani ai lui Palermo nu au s-au batut cu fortele de ordine). Asa s-a sfarsit o viata! Asa fotbalul a fost trimis la culcare. De o petarda arncata de un ultras trup-si-suflet pentru Catania. Pe timp nelimitat.



Le gatura cu noi? Ne plangem ca nu putem veni cu familia pe stadion...Baliverne! Sa avem grija sa nu se ajunga aici. Cu familia putem merge in parca sau la teatru. Galeriile au trecut de la vorbe la fapte (amintiti-va derby-urile Dinamo-Steaua sau Dinamo-Rapid). Sa treaca si politicienii!



PS: In urma cu un an scriam un material cu titlul "Stadioane nebune". Cateva dintre cele mai socante incidente din istoria fotbalului.


http://www.gsp.ro/index.php?arhiva=1&a=34361&pid=52694&ss=all%7Call%7C01-01-2005%7C08-04-2006%7C0%7C10%7Cunivers

Se trage la TVR!

Spui TVR, gandesti la un alt nivel. National. Esti expus, esti asigurat. Nimeni nu-i intrece pe "natioanal" indiferent de programe. Liga I, daca va mai fi, meciurile "nationalelor" (din orice sport), Eurovision, Surprize,Surprize sau campionate mondiale si europene de fotbal. Doar cateva dintre hit-urile all time ale TVR. Ultima achizitie: Extragerile Loto.
Acestea s-au intors la TVR. La (nota bene!) cererea telespectatorilor. biz.hotnews.ro/articol_64517-Extragerile-loto-se-intorc-la-TVR-1.htm
De ce este atat de important acest lucru? Simplu: Dupa Eurovision, extragerea Loto Prono de Anul Nou este cel mai vizionat program TV, care nu tine de fotbal, pe 2006, atentie, pe "urban"! Touchee TVR! Publicitate>bani>awareness.
Din 1 februarie se trage la TVR.

TOP 10 programe tv:

Program Channel Rtg% Shr%
EUROVISION 2006 - FINALA TVR 1 15,1 43,1
TRAGEREA SPECIALA LOTO 6/49 A ANULUI NOU Antena 1 13,6 28,0
SURPRIZE-SURPRIZE TVR 1 12,2 29,5
CEI MAI IUBITI TVR 1 11,5 28,6
DANSEZ PENTRU TINE Pro TV 11,1 31,7
DIN DRAGOSTE/ALL YOU NEED IS LOVE Antena 1 11,0 25,0
PIATA DIVERTIS Antena 1 10,3 23,1
NOAPTEA ERORILOR Antena 1 9,9 25,4
REVELIONUL LA ANTENA 1 Antena 1 9,7 21,1
SIMTE RITMUL Antena 1 9,3 25,2

Friday, February 02, 2007

Educatie civica


Cursurile Pro de licenta pentru antrenori sunt demodate! Varza! Vai mama lor! Pai, antrenorii nostri sunt invatati in clasele primare ale mesiriei lor cum sa puna o echipa in teren (desi maestrii emeriti Lupescu, Duna, Valdoiu sau Multescu stau marturie ca nici acest lucru nu se preda prea bine), cum sa injure jucatorii si cum sa-i invete sa dea cu pumnii in pereti.
Prea vehement? Bine. Deci...cursurile Pro sunt incomplete. Asa cum in clasele generale te mai mirai ce "optionale" mai apareau in programa scolara, asa, la cursuriile Pro ar trebui sa se mai bage o materie, curs, seminar (cum vreti s-ai spuneti). Eu l-as numi Educatie civica, sau "Cum sa te comporti, daca nu in societate, macar in fata camerelor de luat vederi". Sa-i invete pe "genialii" care au saracit Europa de trofee, cum sa spuna un "saru'-mana", "buna ziua", "te rog" sau "multumesc".

Aseara m-am uitat la ultimele 15 minute ale meciului AS Roma-AC Milan (3-1). N-am prins nici un gol in direct. Am prins doua bare ale Romei si m-am prins ca Milan n-a jucat mai nimic. In tot acest timp au fost nu mai putin de 5 cadre care sa-l arate in prim-plan pe Ancelotti. Bosumflat, cu spatele lipit de banca de rezerva, cu picioarele incrucisate, cu mainile la fel. Marca dezamagirii, non-comunicarii.
La final a stat de vorba cu reporterul de la RaiSport fara sa mimeze nici o schisma pe fata, fara sa-i scape vreo "aroganta" sau vorba de duh la adresa acestuia.
Reporter:"Cum vi s-a parut Milanul din acesta seara, avand in vedere gafele din aparare? "(Costacurta i-a pus minge pe tava lui Mancini la primul gol, in minutul8).
Ancelotti: "A fost acea gafa in aparare. Apoi ne-am revenit. Am jucat bine pana cand Pizzaro a marcat pentru 3-1 in la inceputul reprizei secunde"
R: "Credeti ca Ronaldo va aduce prospetime la echipa?"
A:"Ronaldo este un fuoriclase. El a mai jucat in Italia. A facut-o bine. Ramane sa vedem cat de repede se va acomoda"

Simplu.

Daca in fata acestor doua intrebari banale ar fi fost pusi antrenori roman? Sa spunem Olaroiu, Piturca, Andone, Razvan Lucescu si Rednic.

Olaroiu: "Trebuie sa ma intorc acasa la nevasta-mea ca nu mai m-a vazut de mult. Ati mai vazut echipa care sa castige toate meciurile?"

Piturca: "Pufff! Cahhhh! Grrrr!"

Andone: "Cine a zis? Ceee?! Pai daca a zis asa atunci vreau sa-i spun ca ....(stiti restul)"

Razvan Lucescu: "Eu nu comentez de obicei arbitrajul, dar imi pare rau sa o spun, de data asta am fost furati pe fata. Nu se mai poate asa. Daca am avea o cunducere mai buna..."

Rednic: "Sunt dezamagit de baieti. E si vina mea ca le-am acordat prea multa incredere, dar o sa am grija pe viitor. Unii dintre ei m-au dezamagit profund si nu cred ca vor mai prinde nici banca de rezerve. Neprofesionisti!"

Toate astea intr-un campionat urmarit de milioane oameni. Cumparat pe milioane de dolari. Jucat de "alesi". "The Ones"-ii Ligii I face ce vrea ei.

Intrebari si raspunsuri. Cauza si efect. Vest-est. Oras-semijungla.
Detalii, detalii...
Inca o data: Educatie civica! Le-ar prinde bine. Pentru ca sta la baza relatiei cu opinia publica dar si cu jucatorii.

Semnat: Comunistul din mine

Wednesday, January 31, 2007

VodAFON!

Ca reclamele din aria comunicarii n-au mai adus nimc nou/spectaculoas in ultimul an in ceea ce priveste reclamele TV si publicitatea in general nu este un lucru tocmai socant (asta daca exceptam creatiile si ideile Cosmote-aia care imita vocea amantei ca parte a trainning-ului pentru o mai buna vanzare a produselor). Gandeste liber, comunica fara limite, ganduri, vise care devin realitate. Old news. Mesaje care incearca sa-ti patrunda in inima (si in, mai ales, in buzunar). Flori, oameni, valori, dorinte, nevoi. Toate ca sa te faca sa iti bagi noua extraoptiune cu 6000 de minute neplatibile in primele 6 luni de abonament s.a.
Imi amintesc cum campania vodafone de acum un an, cred, "Impreuna suntem mai puternici", aia in care o groaza de oameni sareau concomitent intr-o piata chiar m-a facut sa tresar. Sau musculita din reclama de la lasnsarea Vodafoone (MaFly) chiar m-a facut sa fiu mai atent la florile din glastra vecinilor, pentru 2-3 zile. Dar acum, e oficial! chiar au ramas in criza de idei. "De la inventatorul hamburgerului dublu,...al patului dublu,...al bicicletei duble,...al agentului dublu...comunica dublu". Vodafone a devenit afon!
Probail ca stiti reclama dar luti de va delectati:
http://www.iqads.ro/clipul_publicitar_1086/vodafone___inventatorul.html

Monday, January 29, 2007

T(V)erminarea lui Becali


Televiziunile l-au facut personaj. Tot ele il vor face si praf. De data acesta propria televiziune. Aveti curiozitatea de a citi articolul din link-ul de mai jos. biz.hotnews.ro/articol_63720-Gigi-Becali-intentioneaza-sa-deschida-un-post-de-televiziune.htm

Pai sa ne pierdem 5 minute din viatza pentru a reflecta asupra a ceea ce ar putea insemna aparitia unei televiziuni "manageriata" de Becali. Poate fi interesant.

In primul rand numele, Becali TV. Din punct de vedere al legilor de marketare al unui produs numele este cat cat se poate de bun. Bogdan Naumovici, ala din reclama cu "Laser frate!", care este director de creatie pe Europa Centrala si de Est!, spunea pe la Realitatea TV ca Becali este un brand in politica romaneasca si nu numai. Cam are dreptate. Are notorietate, este usor recognoscibil, se vinde destul de bine, desi nu vinde neaparat o marfa de calitate (dar sa fim seriosi, ce va este mai cunoscut, tenisii chinezesti sau Maquita-una dintre cele mai apreciate firme de scule din lume?). Nume bun, deci.

Apoi, grila de programe.
"Va fi o televiziune de educatie crestina, cu slujbe religioase, dar si cu dezbateri cu oameni politici, istorici sau oameni de cultura. Emisia TV va incepe cu <>. Legatura dintre emisiuni este ca vrea u sa imprim neamului romanesc morala crestina". Ce putem sa mai spunem? Cam aici se termina branduirea lui Becali. Pai cand spui Becali spui "zdreanta", "hahalera", reportofon luat, Meybach reparat (cu ranga). Acum suprapuneti-le: hahalera vs om de cultura, zdreantza vs dezbatere, educatie crestina vs reportofon luat.
Cand spui Becali spui si "Doamne fereste!" sau "Doamne ajuta!", dar de frica sa nu-i pici in colimator. Spui si "Tatal nostru" daca ai timp si iti faci cruce cu limba-n gura doar, doar l-or lasa dracii.


Un sfat
Becali greseste. El este un personaj. Nu va trece niciodata acest prag. Crede ca televiziunea sa ii va creste cota de popularitate, dar nu va fi asa. Pentru ca, oricarui produs cumparatorul ii asociaza o imagine. Ori lui Becali, oricate biserici ar construi numai sfant nu-i putem spune, oricate "Domnu' Diaconescu" ar scoatedin gura-i a(i)urita numai educat nu-l putem considera. El trebuie sa-si plieze imaginea produsului pe care vrea sa-l vanda pe imaginea sa. Ce este Becali? Pai, am spus, personaj (puteti sa-i faceti singuri incadrarea in specia literrara care va convine). Deci, un post Tv cu filme de comedie, cu talk-show-uri "dandiaconesti", cu o a doua "Viata satului" ar avea mai mult succes, cred. In cazul in care va da inanite cu "Tatal nostru-TV" Becali s-ar putea trezi ca va cadea in fun de la inaltimea procentelor date de sondajele de opinie. Pentru ca marea sa masa de simpatizanti este compusa din shuporteri, oameni care in clasele primare au hotarat ca cea mai buna scoala este cea a vietzii sau oameni cu personalitate pe care invidiosii ii numesc "din topor".
De aici si contradictia. Shuporterii s-ar putea sa nu fie prea dusi la biserica, masteranzii la "Scoala vietii" s-ar putea sa nu inteleaga ce e ala "Tolc sou"(sau Talk-show) si toporistii ar putea sa nu-i aprecieze pe gabriel-liceenii invitati in emisiunile de dezbaterea ale lui Becali. Dar, cine stie? Reguli, principii, strategii. Becali le-a ignorat pe toate in viatza sa. Il vor ignora si ele pe el?