Friday, November 17, 2006

Marketing report

C-o stii Costi, ca n-o stii, el comenteaza! Dupa bunul plac al inimii, al ratziunii, al PRO TV-izarii, vanzarii, ratingului, bagarii picioarelor in cei care chiar stau si-l asculta, si...marketingolului. Pentru ca, asa a comentat Costi Mocanu partida Barcelona-Chelsea. Golul si lauda.


Fotbal-ioc!, comentariu din plin
Barcelona-Chelsea. Cu singurantza, fara indoiala, indubitabil, meciul No.1 al serii de CL. Era de dat. In spectacol. "La asa meci...tre' un comentariu spectacol" si-o fi spus mai marele TV Sport-ului. Si si-a inceput recitalul. Minutul 3: 1-0 pentru Barca. Seara a debutat senzational pentru Media Pro. Si Costi si-a intrat in rol. "Fabulos! Gol de senzatie al lui Deco!", si avea dreptate. Toate metaforele, epitetele, onnomatopeele din lume pentru reusita lui Deco (care nu a fost un sut deviat!!, in mod straniu). Numai ca in afara de golul din minutul trei al lui Deco si inca doua actiuni ale vrajitorului Ronaldinho si invatzacelului sau, Messi, nu s-a mai jucat nimic.

Golurile din repriza a doua au venit ca picaturile de apa pentru gatlejul uscat al lui Cotilinho. Egaleaza Lampard. Spectaculos, dar...fara sa vrea. "Gooooollllll! Extraordinar! Senzational! Ce gol a dat Lampard!!". Si aici a inceput facerea de ras a lui Costi: "Barca oricum nu a jucat nimic. Chelsea merita egalarea". Bun. Comentariu pertinent. Care insa nu fusese facut pana la marcarea golului. Numai doua minute mai tarziu Ronaldinho isi aduce aminte ca este FOTBALIST, cu majuscule!, si-i ascunde mingea lui Boulahrouz, da o pasa cu exteriorul, si...2-1!
Nebunia se declanseaza! Nu numai in tribune. Si in cabina de comentator. Echipa care nu jucase mare lucru cu pana 2 minute in urma se transforma in "cea mai buna echipa din Europa". Hilar. Iar Chelsea intr-o echipa "necivilizata, ne-educata, care nu stie sa manance, inca, la masa bogatilor". Cine mai stie ce era in capul lui? Cateodata, atunci cand comentezi de la fatza locului, pe ecranele comentatroilor apar alte imagini decat pe cele ale televiziunii...
Si cum era frumos sa se intample, de dragul artei, Drogba egaleaza in prelungiri...DA, ati ghicit! "Chelsea este o echipa mare!" La fel si cutiutza cu surprize a lui Mocanu.
Nu este de acuzat pentru ca a "marketat" acest un meci. Ci pentru ca, Mocanu nu a comentat. A facut un marketing report. A incercat sa mai adauge niste mirodenii unui meci care a promis mult dar a dat putin.

Monday, November 13, 2006

Olaroiu de-ment(a)

Steaua nu a reusit inca sa castige in Liga I dupa un meci in Liga Campionilor. Este un fapt. De aici discutiile. Ca jucatorii n-au mentalitate de invingator. Ca de fiecare data cad fizic. Ca Olaroiu nu reuseste sa-si mai motiveze jucatorii.
Dar chiar iti trebuie mentalitate de invingator sa bati Ceahlaul? Chiar nu poate o echipa ca Steaua sa bata pe Otelul (cel care a luat ulterior 12 goluri in 2 meciuri!!!) din automatisme (cele create de antrenorul 24/7 Olaroiu)? Chiar trebuie sa te motiveze antrenorul pentru a bate pe Dinamo sau Rapid?
Antenorul-non-stop se confrunta, culmea! cu probleme de tactica. Steaua a inceput sa plictiseasca. Sa se crizeze in fata portii. N-ar fi pentru prima oara - era Zenga este inca proaspata in mitea suporterilor - cand Steaua oboseste din punct de vedere psihic. Sau mai bine spus, ne oboseste din punct de vedere psihic.


Olaroiu este de ment(a). Pantru ca incearca sa ne racoreasca cu explicatii care tin numai in lumea lui plina de tactica, de principii si mentalitati de invingator. Dar ce mentaliate de invingator poate avea Oli daca el nu a invins in nici o competitie?
Ce a castigat el, de fapt? O jumatate de campionat. Pe care l-a cam pierdut Dinamo. Si o Supercupa, care, sa fim seriosi, nu este chiar asa de "super" precum o prezinta titulatura. Cam atat. In rest, a pierdut. Si pe urma lui a pierdut si Steaua, si suporterii ei. O semifinala de Cupa UEFA! Dupa ce a condus cu 3-0 pe ansamblul celor doua manse!! Ce imagine de povestit nepotilor ne-a oferit Oli atunci! Tipa ca un dement, dar nimeni din teren nu parea ca-l aude. Pentru ca nici el, probabil, nu stia ce spune. E greu sa-ti motivezi echipa cand conduce cu 3-0 si este la 60 de minute de o finala europeana...

Mai mult, a pierdut pe drum, ceva mult mai important. Placerea de a juca ofensiv a Stelei. Doar doua luni i-a luat lui Potasov sa faca o Steaua ofensiva, placuta ochiului. Mult mai putin i-a luat lui Oli sa distruga acest joc. Acum Steaua este "completa", se aventureaza unii sa spuna. Dar de fapt, nu stie ce sa joace. Impactul cu Liga a fost prea puternic. I-a daramat pe cei care au fost la un pas sa piarda o calificare ca si facuta in detrimentul marii echipe a lui Standard Liege. Degeaba face Gigi transferuri. Nu jucatori ii trebuie Stelei, ci un transfer de personalitate. Care se va realiza. Dupa cativa ani de CL.
Cat despre Oli...el nu poate motiva pe nimeni. Pentru ca nu este un lider. O fi avand legalitatea (i-o confera functia), poate si legitimitatea (este prieten cu jucatorii, MM si Gigi - cu ultimul atata timp cat nu pericliteaza prezenta la anul in grupele Ligii), dar n-ar harisma. Pentru ca, el este un antrenor ca la carte. Atat. Numai ca in carte nu se predau situatiile limita. In care Oli a clacat sistematic. Si cu o consecventza de invidiat.