Tuesday, January 23, 2007

4-3-3 ofensiv. 4-3-3 castigator?

Dica, out! Visul lui Gigi se implineste. O Steaua mai ofensiva? Poate. O Steaua mai buna? Poate...poate nu. Oli re-gandeste tactica. Dar 4-3-3-ul pe care il propune unul care sa se potriveasca calitatilorStelei?

Sa luam ca etalon doua echipe bune ale Europei, pentru sistemul propus de Oli. Una care a jucat acest sistem, Chelsea, si a facut-o foarte bine, alta care o face acum, Inter. Punctual. Ambele echipe au: 1. jucatori puternici pe axul central, 2. jucatori rapizi pe margini, 3. jucatori care fac tranzitia atac-aparare indifernt de postul pe care joaca.


Cum se aplica toate aceste conditii necesare, dar nu suficiente, la Steaua?

1. Steaua are jucatori puternici in centru. Dar doar in centrul apararii. Paraschiv nu este nici pe departe puternic, iar Radoi pare sa-si fi pierdut din vana. In fata, in cazul in care ar juca 4-3-3, Olaroiu nu pare a fi dispus sa joace cu Iacob si Thereau in acelas timp (modelul Inter, cu Ibrahimovici si Adriano/Crespo-toti jucatori puternici, flancati de un jolly-joker, Stanckovic).

Variante: Trio-ul Thereau-Iacob-Badea pare a fi puternic doar in plan fizic. Probabil ar da roade numai impotriva echipelor mici. Foarte mici. Pentru ca, pe langa cei doi "uriasi" ar fi nevoie de un volante care sa graviteze in jurul lor. Badea n-ar pute face acest lucru. Este un jucator de viteza, cu tehnica in regim de viteza, dar care nu poate juca rolul unui "jolly-joker".
Ceea ce ne propune Olaroiu este un atac Thereau/Iacob-Badea-Nicolita/Bostina. Cu o formatie asemanatoare (adica doua varfuri impinse plus unul retras) cu Dica, Badea si Thereau in atac Steaua a pierdut la Galati, in fata unei echipe care in acea perioada a reusit sa ia 12 goluri in 3 meciuri!

2. Steaua are jucatori rapizi pe margini. Nesu, Petre Marin, Bostina (daca va juca), Banel (iesit din forma), Badea (in cazul in care Olaroiu l-ar juca pe extrema). In acest sistem extremele (Banel Bostina, Badea) au un rol foarte important in faza ofensiva, dar si in cea defensiva. De la ei vin centrarile, de la ei vin golurile, de la ei porneste pressingul. Pai, haideti sa vedem. Banel corespunde profilului. Pentru Badea ar fi ceva nou sa joace pe acest post. Dar Bostina? Va intreb atat: cand l-ati vazut ultima oara pe galatean sa faca pressing?
3. Steaua are doar cativa jucatori care sa faca foarte bine acesta tranzitie. Mai bine spus unul. Este vorba de Nicolita. Il tin plamanii. La acest capitol o importanta foarte mare o au cei de la mijlocul terenului, dar si oamenii care joaca pe flancuri. Sa luam pe Chelsea ca exemplu. Anul trecut, cand inca mai juca 4-3-3 in fata langa Drogba mai erau Robben si Cole, sau Wright-Phillips. Top of mind cand spui aceste nume? Viteza, tehnica, tehnica in regim de viteza-Steaua nu are nici un jucator de acest profil (daca l-am scoate din ecuatie pe Bostina care nu mai este un jucator de baza in Ghencea).
Apoi, toti acesti trei jucatori stiu cum arata si propria jumatate de teren. Face-ti un exercitiu de imaginantie: Robben la 20 de metri de propria poarta. Il vedem. E palpabil parca. Dar Bostina?, sau Cristocea?, sau Badea? Ne-ar trebui o imaginatie destul de buna.

Merge sau nu merge?
Greu la deal in acest sistem. Mai mult efort fizic, mai multa munca, viteza mai mare, verticalizare mai pronuntata. Steaua este o echipa a carei medie de inaltime a crescut. Are jucatori cu certe calitati fizice.
Apoi, cand spui Radoi, Paraschiv, Petre Marin, Goian, Nicolita, spui oameni care baga piciorul, pun osul la bataie, deci pe care nu-i sperie perspectiva unui joc tare, fizic.
Viteza este una dintre calitatile Stelei, iar verticallizarea unul dintre principiile lui Oli. Cock-tail-ul tehnico-tactic pare a se preta unui astfel de sistem, dar exista si cateva minusuri destul de evidente, pe care le-am evidentiat mai sus. Plus ca trecerea de la un sistem la altul nu se face foarte usor. Sa nu uitam ca Olaroiu a mai incercat variante si in timpul campionatului. Unele au mers, altele nu.

Este foarte probabil ca Steaua sa devina o echipa mai ofensiva (nu pentru ca nu mai e Dica, ci pentru ca ros-albastrii vor juca cu cel putin trei oameni de atac), dar va fi ea o echipa mai buna? Obiectivul acestui sezon este locul doi. Si se cere atins! Olaroiu trebuie sa gaseasca mutarea castigatoare. Pentru ca este greu de crezut ca cineva de la Steaua (de la patron la suporter) ii va tolera un eventual esec de dragul unui joc ofensiv.