Wednesday, February 21, 2007

Frica de a vorbi

Aeroportul Henri Coanda. Pasageri, calatori, camere de luat vederi, microfoane, reporteri...Si Oli. Coordonata temporala: Dica tocmai se accidentase-pentru ca in fotbal timpul se masoara in goluri, oameni si titluri castigate. Intrebare din partea reporterului TV Sport: Ce este cu accidentarile astea consecutive la Steaua? Oli raspunde. Ca dintr-un turn in care stau printelese din povesti care asteapta sa fie salvate de Feti-Frumosi: "Pai, ce? Pot sa fie si neconsecutive? Hmmm!". "Da, Se pot da cap in cap", ar fi un raspuns de bun simt. Ne-ai luminat, Oli.
Inca un reporter, care isi ia inima in dinti, inca o intrebare-bravo Andrei, fa-le marcaj strans- ("Ce carcotasi! Ce hiene! Ce shacali!", s-o fi gandind Coach): "Acum cateva luni spuneati ca Dica este un jucator indispensabil pentru Steaua...". "Era! Acum cateva luni!". Ce trosneala! Ce cugetare!
Si imi mai aduc aminte de alte figuri "amabile" atunci cand vine vorba de a da o declaratie: Piturca cu (cacofonie intentionata in semn al aprecierii mele fata de el) freza lui "evergreen", care se stramba la orice intrebare incomoda; Mutu care trage de nas (nu pe, ci de nas) la fiecare declaratie mai inteligenta pe care o face; Chivu-da Chivu- care rade zeflemitor la toate intrebarile care i se pun. Si lista poate continua: MM, Oli, Gigi (cand n-are chef), Contra, plus toti nimicii din fotbalul mic cu iz mioritic.

Noi micii. Ei imensi. Noi invatacei la facultati. Ei profesori la scoala vietii. "De ce? Cum? Cand s-au gandit puricii astia ca au dreptul sa NE intrebe tampeniile astea?", se gandesc colosii. "Pentru ca trebuie sa ne justificam banii, nu sa ne plimbam pe teren, pa langa teren (si fotbal) sau prin tribune oficiale, dupa caz"; "Cu grija, ne-am gandit, pentru ca am inceput sa ne cam fie frica sa-i intrebam pe acesti atototstiutori despre lucruri simple cum ar fi golurile, schemele de joc si predictiile fotbalistice"; "Cand ne-am ales acesta meserie?". Doar cateva dintre posibilele raspunsuri care sunt in mintea oricarui jurnalist sportiv.

PS: Oli indispensabil ESTI. Nu atunci, nu acum, nu pe viitor. Esti! Cum a fost cu Sevilla, fara Dica in teren? Greu la deal?...antrenorule...

No comments: