Friday, March 02, 2007

No game, no gain

Pentru toti ultradefensivii, toti tacticienii care se aparau la 30 de metri de propria poarta...cu atacantii, pentru toti cei care s-au gandit ca daca vor aplica tactica Focu' la ei ii vor arde pe adversari: gata! se cam termina distractia.
Ati avut perioada de glorie in era paleozoica a fotbalului. Daca pana acum ii scoteau rezultatele, desi este de discutat si pe marginea acestora, in ultima vreme cine nu joaca total, nu mai castiga. Fotbalul nu se joaca pe jumatati de masura. Nu se puncteaza la impresia artistica, nici daca ai avut trei bare in 5 minute, nici daca te-ai bulucit in jumatatea ta si adversarul n-a putut sa traga un sut pe spatiul portii. Acum castiga cine joaca. De cele mai multe ori... Este vorba despre fotbalul eficacitatii , angajarii si, de ce nu?, al dedicarii totale.

Supra-fotbalistul. S-a dus vremea "maturatorilor", a mingicarilor, a lenesilor talentati. Desi fotbalul pare sa fie din ce in ce mai sofisticat, el se reduce la cateva coordonate constante: sa alergi-este dincolo de toate un sport fizic- dar sa alergi cu cap (nu ca Banel, ca o oaie capie)-si sa fi eficient. Fiecare faza ca ultima faza de joc. Pasa buna si nu dribbling-ul spectaculos, golul urat si nu calcaiul in bara. Acestea sunt constantele fotbalului actual.
Asistam la extinctia unor specii rare. Nu vom mai vedea Claudiu-Niculesti, Ionel-Luti sau Danutz-Lupi pe teren. Ii vom privi ca pe dinozauri: meteroitul numit fotbalul total le va fi luat suflul si le va fi ecranat "talentele". Fotbalistul modern nu va avea drept calitati viteza, forta sau tehnica. Va trebui sa aiba si viteza, si fortza, si tehnica, si cel mai important, disciplina tactica. Apropo, ati vazut ce picioare are Ronaldinhno? Sau cate goluri da Vieira? Fotbalistul uni-dimensional o sa dispara.

In ceea ce priveste echipele. Cele mai bune exemple din ultima vreme, in sprijinul acestei teorii: Steaua lui Oli, Milanul lui Ancelotti. Echipe bune, nu joaca, deci nu castiga. Ca sa nu mai vorbim de echipele care vin sa se bage cu fundul in poarta sau se arunca nebunste in atac. Rezultatele se vor vedea cel tarziu la finalul sezonului, cand nici unul dintre cei doi antrenori nu se vor regasi pe bancile celor doua formatii. Pentru ca plictiseala si lipsa de idei nu aduc puncte.

No comments: