Saturday, February 03, 2007

Il Calcio si ferma

In italiana. Pentru ca s-a intamplat in Italia.

Da. S-a oprit. Ora: 23:10. Momentul in care inima lui Filipo Raciti a incetat sa mai bata din cauza unui stop cardio-respirator. Dupa ploaia de pietre si petarde care a ucis un politist de 38 de ani si bagat alte peste 100 de persoane (70 de politisti si alte cateva zeci de suporteri) in spital, ca intotdeauna, a venit si torentul de cuvinte:



- Gazzetta dello Sport: "Il calcio si ferma"



- Corierre dello Sport: "E morto in guera"



- Tuttosport: "Basta!"



- Site-ul echipei Catania: "Scuze, dar in astfel de momente este absurd sa scriem despre fotbal. Gandurile noastre se indrepta catre inspectorul Raciti care si-a pierdut viata incercand sa asigure ordinea pe un stadion de fotbal in timpul unui meci"



-RaiUno: "Sangue sul Calcio"s.a



Filmul este scurt si alert. INceputul repriizei a doua (1-0) pentru Catania. Ajung suporterii lui Palermo. Sunt intampinati cu fumigene si petarde.

Sfarsitul meciului. Sticle aruncate, masini in flacari. Oameni fugind, jandarmi aparandu-se. Un suporter se ascunde dupa ambulanta si da cu o piatra in masina de politie! (imagini pe RaiUno). Carabinierii se ghemuiesc in spatele scuturilor. Altii dau raite prin piete, in masini de teren, pentru ai imprastia pe ultrasii Cataniei. (Ei au provocat incidentele in afara stadionului. Cei 490 de fani ai lui Palermo nu au s-au batut cu fortele de ordine). Asa s-a sfarsit o viata! Asa fotbalul a fost trimis la culcare. De o petarda arncata de un ultras trup-si-suflet pentru Catania. Pe timp nelimitat.



Le gatura cu noi? Ne plangem ca nu putem veni cu familia pe stadion...Baliverne! Sa avem grija sa nu se ajunga aici. Cu familia putem merge in parca sau la teatru. Galeriile au trecut de la vorbe la fapte (amintiti-va derby-urile Dinamo-Steaua sau Dinamo-Rapid). Sa treaca si politicienii!



PS: In urma cu un an scriam un material cu titlul "Stadioane nebune". Cateva dintre cele mai socante incidente din istoria fotbalului.


http://www.gsp.ro/index.php?arhiva=1&a=34361&pid=52694&ss=all%7Call%7C01-01-2005%7C08-04-2006%7C0%7C10%7Cunivers

1 comment:

Anonymous said...

Adita,
Elipsa si frazele scurte sunt de mare efect in articolul asta, oferind exact ritmul alert de care avea nevoie un astfel de subiect. Dar, in general, poate faci apel si la alte figuri de stil. Trebuie sa renunti la ceea ce esti pentru ceea ce poti deveni!