Monday, January 29, 2007

T(V)erminarea lui Becali


Televiziunile l-au facut personaj. Tot ele il vor face si praf. De data acesta propria televiziune. Aveti curiozitatea de a citi articolul din link-ul de mai jos. biz.hotnews.ro/articol_63720-Gigi-Becali-intentioneaza-sa-deschida-un-post-de-televiziune.htm

Pai sa ne pierdem 5 minute din viatza pentru a reflecta asupra a ceea ce ar putea insemna aparitia unei televiziuni "manageriata" de Becali. Poate fi interesant.

In primul rand numele, Becali TV. Din punct de vedere al legilor de marketare al unui produs numele este cat cat se poate de bun. Bogdan Naumovici, ala din reclama cu "Laser frate!", care este director de creatie pe Europa Centrala si de Est!, spunea pe la Realitatea TV ca Becali este un brand in politica romaneasca si nu numai. Cam are dreptate. Are notorietate, este usor recognoscibil, se vinde destul de bine, desi nu vinde neaparat o marfa de calitate (dar sa fim seriosi, ce va este mai cunoscut, tenisii chinezesti sau Maquita-una dintre cele mai apreciate firme de scule din lume?). Nume bun, deci.

Apoi, grila de programe.
"Va fi o televiziune de educatie crestina, cu slujbe religioase, dar si cu dezbateri cu oameni politici, istorici sau oameni de cultura. Emisia TV va incepe cu <>. Legatura dintre emisiuni este ca vrea u sa imprim neamului romanesc morala crestina". Ce putem sa mai spunem? Cam aici se termina branduirea lui Becali. Pai cand spui Becali spui "zdreanta", "hahalera", reportofon luat, Meybach reparat (cu ranga). Acum suprapuneti-le: hahalera vs om de cultura, zdreantza vs dezbatere, educatie crestina vs reportofon luat.
Cand spui Becali spui si "Doamne fereste!" sau "Doamne ajuta!", dar de frica sa nu-i pici in colimator. Spui si "Tatal nostru" daca ai timp si iti faci cruce cu limba-n gura doar, doar l-or lasa dracii.


Un sfat
Becali greseste. El este un personaj. Nu va trece niciodata acest prag. Crede ca televiziunea sa ii va creste cota de popularitate, dar nu va fi asa. Pentru ca, oricarui produs cumparatorul ii asociaza o imagine. Ori lui Becali, oricate biserici ar construi numai sfant nu-i putem spune, oricate "Domnu' Diaconescu" ar scoatedin gura-i a(i)urita numai educat nu-l putem considera. El trebuie sa-si plieze imaginea produsului pe care vrea sa-l vanda pe imaginea sa. Ce este Becali? Pai, am spus, personaj (puteti sa-i faceti singuri incadrarea in specia literrara care va convine). Deci, un post Tv cu filme de comedie, cu talk-show-uri "dandiaconesti", cu o a doua "Viata satului" ar avea mai mult succes, cred. In cazul in care va da inanite cu "Tatal nostru-TV" Becali s-ar putea trezi ca va cadea in fun de la inaltimea procentelor date de sondajele de opinie. Pentru ca marea sa masa de simpatizanti este compusa din shuporteri, oameni care in clasele primare au hotarat ca cea mai buna scoala este cea a vietzii sau oameni cu personalitate pe care invidiosii ii numesc "din topor".
De aici si contradictia. Shuporterii s-ar putea sa nu fie prea dusi la biserica, masteranzii la "Scoala vietii" s-ar putea sa nu inteleaga ce e ala "Tolc sou"(sau Talk-show) si toporistii ar putea sa nu-i aprecieze pe gabriel-liceenii invitati in emisiunile de dezbaterea ale lui Becali. Dar, cine stie? Reguli, principii, strategii. Becali le-a ignorat pe toate in viatza sa. Il vor ignora si ele pe el?




3 comments:

Anonymous said...

prietene, gigi n-are nevoie de tv sa ajunga vreun ministru. e de ajuns o alianta si gata. si nu uita de berlusconi. tleviziunea l-a ajutat enorm si nu e departe de gigi ca intelect. oricum,a facut gafe mult mai mari decat ale ursului din maibah. si astea calitate de premier. deci, televiziunea ar putea cantari decisiv. your bedmate :)

adrianpopa said...

Una este sa te faci de ras la televiziunea nationala, alta esa te faci de ras la televiziunea ta. Nu-l vezi pe Vadim la Cosmos TV, nu e patron de televiziune, este moderator, redcator, cred ca in curand va ajunge prezentator...
Gigi o sa adopte alta tactica. O sa aiba aparitii-surpriza in emisuni. Faza este ca dupa un "hahalera" nu mai mege "Tatal nostru"...Dar ar putea re-inveta imnul: "Desteapta-te, zdreantzo!" :))

Anonymous said...

Gigi e omul pe care nu ai de unde sa-l apuci, cu care nu ai cum sa discuti. Asta stii! Partea cu televiziunea ... va face prozeliti si va castiga pe plan politic pentru ca la noi e usor. Si nu mi-e greu sa imi inchipui ce gen de simpatizanti va avea! Problema (!!!) e ca va lua o parte din electoratul presedintelui pentru ca gigi inca mai face pomeni (pentru ca poate) si romanului asta ii place. Sa-i dea cineva..., iar presedintele deja a promis si ce nu poate face.
Asemanarea cu berlusconi, hm... cred ca gigi are atu-ul ca pe roman il poti manipula mult mai usor. Asadar, incepe lupta?